Followers

Thursday, February 25, 2010

Kisah Cinta Sebenar ..Detik 12 RabiulAwal.. Rasulullah Lahir dan Wafat


Selawat dan salam atas Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w

Ada sebuah kisah tentang cinta yang sebenar-benar cinta yang  dicontohi Allah melalui kehidupan Rasul-Nya. Pagi itu, walaupun langit telah mulai menguning, burung2 gurun enggan mengepakkan  sayapnya. Pagi itu, Rasulullah dengan suara terbatas memberikan  khutbah, Wahai ummatku, kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan cinta  kasih-Nya. Maka taati dan bertaqwalah kepadaNya. Kuwariskan dua perkara pada kalian;   Al-Quran dan Sunnahku. Barang siapa mencintai  sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-  orang yang mencintaiku, akan masuk ke dalam  syurga bersama-sama ku.
Khutbah singkat diakhiri dengan pandangan mata Rasulullah yang tenang  dan penuh minat menatap sahabatnya satu-persatu.  Abu Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca, Umar dadanya naik turun menahan nafas dan tangisnya. Usman menghelakan nafas  panjang dan Ali menundukkan kepalanya dalam-dalam.  Isyarat itu telah datang , saatnya sudah tiba. Rasullullah akan  meninggalkan kita semua, keluh hati semua sahabat kala itu.  Manusia tercinta itu, hampir selesai menunaikan tugasnya di dunia.


Tanda-tanda itu semakin kuat, tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas  menangkap  Rasulullah yang dalam keadaan lemah dan goyah ketika turun dari  mimbar. Di saat itu, kalau mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana  pasti akan  menahan detik-detik yang berlalu. Matahari kian tinggi, tapi pintu  rumah Rasulullah masih tertutup. Sedang di dalamnya, Rasulullah sedang  terbaring  lemah dengan keningnya yang keringat dan membasahi pelepah kurma  yang menjadi alas tidurnya.  
Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan  salam. Bolehkah saya masuk? tanyanya. Tapi Fatimah tidak  mengizinkannya masuk, Maafkanlah, ayahku sedang demam. Kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu. Kemudian ia kembali menemani  ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya kepada Fatimah,  Siapakan itu wahai anakku? Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru  sekali ini melihatnya. Tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap  puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah  bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang. 
Ketahuilah,  dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan  pertemuan di dunia. Dialah Malakul Maut. Kata Rasulullah. Fatimah pun  menahan ledakkan tangis.
Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa  Jibril tidak ikut sama menyertainya .. kemudian dipanggilah Jibril   yang sebelumnya sudah bersiap sedia di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.  Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah? Tanya Rasulullah dengan suara yang amat lemah.  Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruh mu.


Semua syurga terbuka lebar menanti kedatangan mu..  Kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega,  matanya masih penuh kecemasan.  Engkau tidak senang mendengar khabar ini?tanya Jibril lagi. 
Khabarkan  kepada ku bagaimana nasib umatku kelak? 
Jangan khuwatir, wahai Rasulullah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'kuharamkan syurga bagi sesiapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya, kata Jibril.
Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik.  Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang.  Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini. Perlahan Rasulullah  mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang  disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkn muka.  Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril? Tanya Rasulullah pada Malaikat  pengantar wahyu itu.
Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal, kata  Jibril.


Sebentar kemudian, terdengar Rasulullah mengerang, kerana sakit yang  tidak tertahankan lagi. Ya Allah, dahsyat nian maut ini,  timpakan saja semua seksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.
Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak  lagi.  Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera  mendekatkan telinganya. 


Uushiikum bis shalati, wa maa malakat  aimanuku- 
Peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.
Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling  berpelukkan. Fatimah menutupkan tangan diwajahnya dan Ali kembali  mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.
Ummatii, ummatii, ummatii- Umatku, seorang manusia yang mulia yang  memberi sinaran  itu.  
Kini, mampukah kita mencintai sepertinya?  
Allahumma sholi ala Muhammad wa baarik wa salim alaihin.. betapa  cintanya Rasulullah kepada kita.
Kirimkan kepada sahabat-sahabat muslim yang lain agar timbul kesedaran untuk mencintai Allah dan RasulNya, seperti Allah dan  RasulNya mencintai kita. Kerana, sesungguhnya selain daripada itu hanya fana belaka.

1 comments:

farees said...

Assalamualaikum...
Bukan nak komen apa2 ni. tapi nak maklum satu perkara mustahak demi kebaikan dan atas dasar tolong menolong umat islam sejagat.
Sekiranya ada sesiapa yg kena penyakit barah. Kami di Darus Syifa' Cawangan Telok Panglima Garang, Kuala Langat,Selangor ada sediakan penawar barah dengan menggunakan rebusan air akar kayu. mustajab insya Allah. TElah ramai yang diizinkan Allah sembuh dari barah setelah dirawat dengan mnggunakan ayat2 Al-Quran dan doa2 mustajab dicampurkan dengan akar kayu yg saya maksudkan tadi. Buleh hubungi Ust.Hj.Basri(019 2073 583) atau ust.Puad(013 2472 163) atau ust.Azahan(013 6658 698) untuk daptkan penjelasan. Atau sendiri dtg ke klinik yang saya maksudkan di atas. Ikhtiar, insya Allah Sembuh. Jgn putus asa. Kesembuhan itu hak mutlak Allah. wassalam